Bitcoin witwasonderzoek Waar gaan criminelen MaskIllicit van maken

MaskIllicit

In de analyse werd het forensisch onderzoek van Elliptic naar deze Bitcoin-blockchain samen met andere openbaar beschikbare gegevens gebruikt om de stromen van illegale financiering van 2013 tot 2016 te volgen.

"Deze analyse was bedoeld om te identificeren in welke individuen zich omkeren om bitcoins (BTC) uit illegale entiteiten uit te incasseren of over te dragen en om typologieën te detecteren voor het witwassen van de bitcoins door daders", zegt het rapport.

Het onderzoek verduidelijkt bitcoin-witwassen als een onderscheidend soort witwaspraktijken dat bestaat binnen het Bitcoin-netwerk, waar een gebruiker sommige bitcoins naar een ander adres verplaatst op een manier die de oorspronkelijke bron van fondsen verduistert. De conversie van bitcoins naar fiat-geld op beurzen die onvoldoende anti-witwaspraktijken (AML) en know-your-customer (KYC) -beleid bevatten, kan ook onder de categorie bitcoin-witwassen vallen.

Naast het beschrijven van de gemeenschappelijke mechanismen voor het witwassen van bitcoins en het uitleggen dat dit soort acties een klein percentage is van alle transacties naar beurzen en andere conversie-oplossingen, biedt de analyse ook enkele richtlijnen voor wetshandhaving met betrekking tot het voorkomen van het maskeren van illegale fondsen op het Bitcoin-netwerk.

Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat onderzoek met betrekking tot het donkere net of illegaal gebruik van dit Bitcoin-netwerk met een korrel zout genomen moet worden, omdat het vermijden van detectie de volledige reden is om een ​​crimineel dit soort platforms op de eerste locatie te laten gebruiken.

Het Bitcoin witwas ecosysteem.

"Vertaalaanbieders zijn in feite platformen waar consumenten bitcoins converteren naar fiatgeld (een Bitcoin-uitwisseling) of een andere cryptocurrency (een cryptoexchange), of de bitcoins naar een ander Bitcoin-adres doorsturen dat toegankelijk is voor de consument. Dit leidt tot een stroom van fondsen die niet te zien zijn of volgde direct op de openbare blockchain.

Volgens de analyse zijn darknet-markten de belangrijkste bron van fondsen die worden verscheept naar conversiediensten bij bitcoin-witwaspogingen.

Bovendien is het aantal ongeoorloofde diensten dat mogelijk de bron is van "vuile bitcoins" afgeleverd aan een conversieagentschap vervijfvoudigd van 2013 tot 2016. Dat gezegd hebbende, komt de analyse tot de conclusie dat de middelen van illegale fondsen die conversiediensten binnenkomen zeer gecentraliseerd zijn.

"Slechts enkele entiteiten zijn goed voor bijna alle illegale activiteiten binnen onze steekproef", zegt de analyse. "Negen van die 102 illegale entiteiten waren de bron van meer dan 95 procent van alle witgewassen bitcoins in onze analyse."

Hoewel uitwisselingen het meest gebruikte type conversie-assistentie zijn, komen bitcoin-mixers en gaming-sites veel meer illegale fondsen binnen hun platforms als een percentage van alle transacties. Als mogelijke conduits om bitcoin-witwassen te verkrijgen, profiteren deze twee soorten conversiediensten ervan hun land van operaties te verbergen en autoriteiten van AML-voorschriften te voorkomen.

"Minder dan 10 procent van de transacties ging via onbekende jurisdicties, terwijl 52 procent van het illegale witwassen door hen ging", zegt de analyse.

Net zoals de middelen van illegale fondsen, zijn de conversiediensten waar deze fondsen naartoe worden gestuurd ook sterk geconcentreerd, vindt de analyse. Uit de gegevens blijkt dat 97 procent van de illegale transactiehoeveelheid op mixers en gamingsites door drie verschillende entiteiten gaat. Bovendien zijn twee platforms in Europa goed voor de helft van alle illegale overdrachten die op beurzen worden uitgevoerd.

Een ander opmerkelijk aspect van de analyse is dat de gegevens wijzen op een zeer laag niveau van bitcoin-witwassen als een percentage van alle betalingen die naar conversiediensten worden verzonden.

"De som van gevonden Bitcoin-wasbeurten was klein (minder dan 1 procent van de transacties die de conversiediensten binnenkwamen)", merkt de studie op.

Het rapport verduidelijkt dat het werkelijke aantal illegale Bitcoin-transacties dat naar conversiediensten wordt verzonden "vrijwel zeker aanzienlijk groter" moet zijn dan wat de gegevens in de analyse laten zien omdat tussentijdse transacties niet worden geteld. Met andere woorden, het rapport dekt alleen transacties die rechtstreeks zijn gemaakt vanuit een illegale bron, zoals een darknet-marktplaats, naar een conversie-ondersteuning.

De analyse duidt ook op een afname van het illegale bitcoin-transactievolume dat in de loop van de tijd naar conversieservices gaat.

"Waarschijnlijk zijn illegale bitcoins gedaald als een percentage van het totale volume dat conversieservices betreedt vanwege de stijgende populariteit van cryptocurrency als speculatieve investering naast nieuwe witwastechnieken", zegt de analyse. "De daling kan ook een betere naleving van AML / CFT's door conversieoplossingen weerspiegelen, inclusief het gebruik van blockchain-onderzoeksdiensten om de financieringsbron van klanten te achterhalen."

De analyse voegt daarna toe: "Onze analyse, de eerste in zijn soort, geeft aan dat hoewel veel soorten conversiediensten een aantal bitcoins hebben ontvangen van illegale activiteiten, het overgrote deel van de fondsen die ze ontvangen, niet illegaal lijkt."

Aanbevelingen voor wetshandhaving die waarschijnlijk in het kort zullen vallen.

Bitcoin witwasonderzoek Waar gaan criminelen MaskIllicit van maken_[en-nl]_2018-05-30 18-00-36--095 illegale activiteiten binnen onzeHet rapport biedt aanbevelingen voor wetshandhaving in termen van wat zij kunnen doen om de potentie van bitcoin-witwassen te bestrijden.

Ten eerste zegt de analyse dat de juiste KYC- en AML-beleidsregels moeten worden gehandhaafd op de bitcoin-mixers en gaming-sites die anoniem gebruik toestaan. Het merkt op dat de 3 conversiediensten die goed zijn voor 97 procent van het witwassen van bitcoin op dit soort platforms, moeten worden gericht door financiële autoriteiten.

"Het simpele feit dat de meeste mengers en spelsites hun locatie van operaties verbergen, geeft aan dat ze waarschijnlijk de fundamentele voorschriften proberen te omzeilen die zijn opgesteld om de transparantie en financiële integriteitscriteria in veel rechtsgebieden te handhaven," voegt de analyse eraan toe.

Het onderzoek voegt eraan toe dat de Europese Unie al in de goede richting beweegt door een actualisering van de anti-witwasrichtlijn van 2015 om fiat-naar-cryptocurrency uitwisselingen op te nemen, maar volgens de auteurs van deze krant, crypto-to-crypto uitwisselingen moeten ook op deze manier worden geregeld.Nogmaals, er moet op worden gewezen dat meer problematische technologie – vanuit het oogpunt van rechtshandhaving – aan de horizon verschuift in de vorm van gedecentraliseerde cryptoexchanges. Door het gebruik van cross-chain nucleaire swaps via het bliksemnetwerk, kunnen gebruikers onmiddellijk tussen verschillende cryptoassets handelen zonder dat een vertrouwde derde nodig is.Ten derde vereist de analyse een soort propagandacampagne tegen het gebruik van darknet-markten door daders en het grote publiek.

"Wetshandhaving zou de klantensceptering over de ethiek van [darknet marketplace] -sites moeten vergroten en de gepercipieerde veiligheid van deze platforms moeten verminderen door hun kwetsbaarheden openbaar te maken", aldus de analyse.

 

Het rapport voegt eraan toe dat wetshandhaving het algemeen bekend moet maken dat ze op deze darknetmarkten op de loer liggen om het vertrouwen in hen verder te verschuiven.Darknet-markten zijn een ander gebied van dit Bitcoin-ecosysteem die meer gedecentraliseerd worden via platforms zoals OpenBazaar. Hoewel illegale activiteiten op het OpenBazaar-netwerk op dit moment beperkt lijken te zijn, kan deze in populariteit toenemen als reactie op de hypothetische campagnes van rechtshandhavingsinstanties tegen de gecentreerde darknet-markten.Ten vierde prijst het rapport het besluit van de financiële autoriteiten in de Verenigde Staten om uitwisselingen te reguleren als geldservicebedrijven. De auteurs van dit document zouden graag zien dat dit soort beleid wereldwijd wordt uitgerold.Ten slotte merkt de studie op dat het nodig is om te beschermen tegen het illegale gebruik van bitcoin samen met andere cryptocurrencies om economische sancties opgelegd door de VS of andere landen te omzeilen.

"Samen met het mitigeren van illegale financiële risico's zoals crimineel witwassen van geld, zal het waarschijnlijk nodig zijn om plannen te ontwikkelen om staatsactoren die van plan zijn om cryptocurrencies te gebruiken om VS-, EU- en VN-sancties omzeilen, te annuleren."

Onlangs waren er berichten over Noord-Korea, Rusland en Venezuela die allemaal naar verschillende mechanismen keken om economische sancties te voorkomen door het gebruik van cryptocurrencies.